#1 Konyhai praktikák – Tökéletes paradicsom alap

Elindultak a főzőkurzusaink, ahol általános problémaként bukott ki szinte mindenkinél, hogy nincs idő a mindennapos főzésre. Úgy döntöttem, hogy ezt egy kicsit orvosolva, elindítok egy cikksorozatot, ahol olyan étel – alapokat, trükköket mutatok meg nektek, amivel a kész étel elkészítésének folyamatát felgyorsíthatjátok, betárazva a fogások egy – egy elemét, akár hetekkel előre. És nem mellesleg, pénztárcabarát.

Persze, a frissen elkészített komplett fogás a legízletesebb. Hát a nagy túrót. Vannak olyan kaják, aminek jót tesz, ha állni hagyjuk, vagy ha elkészítés / előkészítés után bedobjuk a fagyasztóba, és azt elővéve a későbbiekben tökéletes komponense a fő ételünk mellé, amit így akár 15 perc alatt az asztalra varázsolhatunk.

A finishben vagyunk, a friss, kistermelői zöldségeket illetően. Persze most már egész évben szinte minden féle finomságok megtalálunk a szupermarketek polcain, de ízüket, zamatukat, és nem utolsó sorban az árukat tekintve nem mindegy mivel főzünk. Az elkövetkező időszakban ha vesszük a fáradságot, a kistermelői piacon töredékéért hozzájuthatunk, a később csillagászati árú termékekhez, és pikk – pakk olyan ízeket tudunk kicsalni belőlük, ami után mindenki csak ámul bámul.

De ugorjunk is neki. A hétvégén hozzájutottom egy kisebb mennyiségű ízletes paradicsomhoz, ami kinézetét tekintve már nem volt a legjobb formában, de amire nekem kellett, arra tökéletes volt.

Az alapunk elkészítéséhez nem baj, ha minimálisan sérült, összenyomódott, vagy a hirtelen jött sok esőtől szétrepedezett. Pont ezeket kerestem, mert a „tökéletes” darabokat inkább felhasználom salátához.

Nem kell, hogy kinézetre, vagy állagra tökéletes legyen a paradicsomunk. Sőőőőt! Az enyhe, felszíni repedések elárulják, hogy érett, és feltehetően ízletes is a gyümölcsünk.

Amelyiknél megindult a rothadás, és akkora mértékű, hogy nem éri meg kivágni, az megy a kukába, de az összes többi felhasználható. Alaposan átmosom őket, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom. Nem számít, hogy össze érnek e vagy sem. Akár egy kupacba is mehet az egész. Minimálisan fűszerezem ízlés szerint. Csak sót, és bazsalikomot használok hozzá, de ízlés szerint foghagymát, borsot vagy akár leheletnyi fahéjat is elbír. Van egy trükk amit szeretek a paradicsomos ételeknél alkalmazni, így még intenzívebb ízt tudunk az ételeinknek kölcsönözni.

Amikor belépünk egy ültetvényre, ahol megcsap minket a jellegzetes paradicsom illat, az a szártól és a levelektől van, nem a terméstől. Ezért van az, hogy boltok polcain, szárával együtt csomagolják be, mert intenzívebb az illathatás, és jobban csábító lesz. „Milyen erős az illata! Ez akkor biztos finom is.” Ezért ha tehetem, és van otthon száram, akkor azt is beleteszem a paradicsomjaim közé, alapos átmosást követően.

Próbáljátok ki! Felerősíti az alapízeket.

A sütés során alapból nem használok semmilyen zsiradékot, mivel nem tudom, hogy akár hónapok múlva mire fogom felhasználni az így elkészült alapot ( ezért is használok minimális fűszert ) , és előfordul, hogy olyan étel alkotóeleme lesz, amit olyan vendégnek tálalok fel, aki kerüli azt. De aki szeretné, és erre nem szükséges figyelnie, az locsolja meg olívaolajjal, de ezt akár a végfelhasználás során is pótolhatja. Mehet be a sütőbe 150 fokon, és addig süssétek, amíg nem kezd el karamellizálódni a paradicsomunk.

Ezt követően nincs is más dolgunk, mint becsomagolni, és mehet a hűtőbe. Én vákumfóliába szoktam tenni őket, mert praktikus, és most már az ára se az egeket veri, de mindenki az ízlése és lehetősége szerint járjon le.

És mire lehet felhasználni az így elcsomagolt alapanyagunkat?

  • pizza alapszószhoz, vagy feltéthez egyaránt
  • paradicsomos tésztákhoz kiváló
  • pirítósra
  • húsokhoz
  • halakhoz
  • ragukhoz
  • levesekhez
  • salátákhoz
  • reggeli brunchokhoz
  • szendvicsekhez

Igazából bármihez, ami megköveteli a paradicsomot, és a fantáziátok elbír. Amire érdemes még odafigyelni, hogy nem érdemes nagy csomagokat készteni, inkább több picit. Így hamarabb kiolvad, valamint csak annyit kell elővennetek, amennyire tényleg szükségetek van.