Bed&Badacsony. Az otthon feelinges vendégház.

Ezen a héten Badacsonytördemicre, a Bed&Badacsony vendégházba látogattunk el, ahol ettünk, ittunk, főztünk, pihentünk és csavarogtunk a környéken egy nagyot.

Kati és Gábor invitálásának eleget téve, ellátogattunk a Badacsony lábához. Nem siettünk, szépen komótosan a Balaton északi partján végig kocsikázva befordultunk a vendégházukhoz. Budapesttől így kicsit több mint 2 óra az út, de aki direktbe megy, az Tapolcának véve az irány akár fél órát is tud spórolni.

Késő délután indultunk és már sötét volt, amikor megérkeztük, így első benyomásra nem is vártuk a „hű de szép, jaj de jó” élményt. A kétszintes ház felső szintjét kaptuk meg egy az egyben, mivel rendhagyó módon a házigazdáink fogadtak minket. Azért írom, hogy ez az ő esetükben egy különleges eset, mivel a vendégházuk alap esetben egy „kulcsos” ház, ahol a kulcsátadást egy külsős személy végzi, így a nyaralás, pihenés alatt, a házban nem tartózkodik a vendégeken kívül más. Gáborral közösen egy gasztro – bűntényre készültünk, így lejöttek ők is hozzánk. És elkezdődött a gasztro karnevál. Mert, hogy kérem szépen, az történt itt.

De kezdjük a házzal, és majd később visszatérek a kajákra. Két szinten, két – két szoba plusz egy nagy nappali konyhával, fürdővel vár minket, egy csodálatos udvar, kis tóval, játszótérrel, valamint egy baromi jó grill terasszal. És nem, ez nem a Festetics Kastély nyugati szárnya. Ez a Bed&Badacsony. Csak hatalmas. Otthonos. Vendégmarasztaló. És természetesen másnap napvilágban, azért megjött a várva várt „hű de szép, jaj de jó” élmény. A ház gyönyörű.

A két szint külön – külön is bérelhető, mivel az előtérben egy lépcső vezet fel a felső szintre. Az egész házban 10 fő kényelmesen elfér, a nappaliban kihúzható kanapénak köszönhetően, így a Bed&Badacsony egy kisebb, vagy nagyobb csoport befogadására is tökéletesen alkalmas. Igényesen berendezett bútoraival otthon feelinget sugároz, a konyhai felszerelésből pedig teljes mértékben látszik, hogy a házigazdánk sokat sürög forog a konyhában.

A két nap alatt sokat beszélgettünk a főzésről, a vendégházuk kialakulásáról, és hogy mi vezérelte őket, mi volt a mozgató rugó. Rövid idő után lejött, hogy ez nem egy gazdasági vállalkozás, hanem egy szerelem projekt.  Azonnal azonosulni tudtunk vele, és tudjátok, ilyenkor mindig van az emberben egy kezdeti feszengés, hogy hova is megyünk, ott kik várnak, és miközben a kocsival vagy a motorral beparkolsz a ház elé, még egy utolsó imát elmorzsolsz az orrod alatt, hogy „remélem jó fejek lesznek”. Hát azok lettek.

Pár perc puhatolódzó kérdések után, világi cimborákként ültünk a vacsoraasztalnál, és úgy nyúlkáltunk át egymás tányérja felett a sóért, mint egy összeszokott család a vasárnapi ebéd alatt, miközben a háttérben tompán morog a Jó ebédhez szól a nóta. Beszélgettünk borokról, Badacsonyról, a „hétköznapi” munkájukról, terveikről, álmaikról. Csak pislogtunk, mint hal a szatyorban, hogy most mi a franc is történik?!

Megint elkalandoztam, de még pár szót ejtenék a házról. Említettem, hogy igényes, és még, amit hozzátennék, hogy minden igényt kielégítő. Nem tudnék felsorolni semmit, amiben hiányt szenvedtünk volna. Konyha és berendezései rendben voltak. Jaaaa. Volt kávé is bekészítve, ami nálunk nagyon fontos. Fürdőszoba, oké. Van benne mosógép is, így aki egy hétre jön és mosni támad kedve, annak nem kell visszafognia magát, és természetesen a hozzávaló kiegészítők is rendelkezésre állnak, mint pl. a mosókapszula vagy öblítő. Hálószobák megint csak rendben vannak.

Baráti társaságok, gyerekes szülők, nyugdíjas klubok éves találkozója, legyetek bárkik, mindenki megtalálja a helyét itt. Hangsúlyoznám, hogy ez nem olyan páros elbújós hely. Nincs pezsgőfürdő vagy szauna. Azokat nem itt találjátok. Cikkeink között bogarászva, találtok olyat is.

Viszont van egy hatalmas grill terasz, minden tartozékával együtt. Padok, bogrács, grillrács, és még van egy extra kis lámpa is, ami azért lett felszerelve, hogy a bográcsban rotyogó étel jól látható legyen. Értitek?! Gábor egy külön lámpát szerelt fel azért, mert nem látta a pörköltszaft bugyogását. Beszarás. Hagyjuk is. Össze is dobtunk egy burgundi marharagut knédlivel, aminek receptjét külön leírom, és olvashatjátok a többi recept között.

Gasztro - betyárok törzshelye a Bad&Badacsony vendégházban!

Nem is szaporítanám tovább a szót. Megint egy 5-ből 5-ös vendégháznál voltunk, és sok mindent nem tudok hozzátenni. Talán csak annyit, hogy a legközelebbi strand pár perc sétával elérhető, és aki szeret barangolni a Badacsony környékén, azoknak egy nagyon jó bázisállomás lehet a Bed&Badacsony, egész évben. Mert, hogy télen is nyitva vannak.

Kati. Gábor. Köszönjük szépen. Még visszatérünk, és ezt vegyétek fenyegetésnek.

U.i: Drága Kati! A tőled kapott kovászt azóta is nevelgetem, és jó gazda módjára gondját viselem.