3 erdő, amit az idei ősz folyamán látnod kell!

A kellemes, hűvös őszi fuvallat megsusogtatja az erdő fáradt faleveleket, muitán lomhán lehullanak a faágról, mintha ügyetlen keringőt járnának a széllel. Egy feketerigó éppen átszökken egy másik ágra, majd egy harmadikra, és végül szorgalmas szárnycsapásokkal elröppen az erdő felé – csak távolodik, és távolodik, és végül eltűnik a sűrű lombok között…

A naplemente színű avarban egy sündisznócsalád óvatosan menetel, és apró szorgos bogarak neszelése hallatszik. A távolban szarvasbőgés visszhangzik, és egy gyönyörű, fényes barna gesztenye a cipőd orránál éppen kikandikál két száraz levél közül.

Ez lehetne egy részlet akár a NatGeo szombat esti műsorából, de mit szólnál ahhoz, ha ezt egy 4D mozinál sokkal valósághűbb verzióban élhetnéd át?

Nem véletlen, hogy annyi mesénk fűződik misztikus, varázserőkkel bíró, csodaszép erdőkhöz. Okééé, talán Mézeskalácsházat nem fogunk találni egy tisztás közepén, és valószínűleg hét törpe kunyhójára sem bukkanunk majd, de mint minden mesében, ezekben is van egy kis valóság. Vagy inkább a valóságban van egy kis mese?

Derítsük ki együtt, mit szólsz? Kalandozzunk egy kicsit Magyarország legszebb erdei közt, ebben a csodálatos, színes, őszi időszakban.

Egy hal farkáról várost nézni? Naná!

Ha a térképen csukott szemmel az ország Észak-nyugati részére böktünk, és egy kiadós erdei sétára adnánk a fejünk – vagy inkább, a lábunk – irány Pannonhalma! Az Apátságról híres város nem csak gyönyörű épületeivel, de varázslatos erdőjével is ide csalogatja a kirándulni vágyókat. A Lombkorona Tanösvény egy érdekes, hal formájú út, ami egészen 14 méter magasságig emelkedik fel, ide egészen 80 méterünk van feljutni. Érdemes eljutni a csúcsig, hiszen a toppon a Boldog Mór kilátóról csodálhatjuk a gyönyörű őszi színekben pompázó lombkoronákat. A helyiség kerekesszékkel is bejárható, az ösvény látogatása pedig teljesen ingyenes. Érdemes felfelé spórolni a levegővel, mert felérve igazán lélegzetelállító látvány fogad minket.

Csend és béke a tökéletes mértani középpontban

Első megállónk Pusztavacsra vezet, s bár azt gondolnád, ez biztosan valamilyen világvégi elhagyatott kis falu, valójában az ország közepe. Szó szerint – az aktuális országméret kellős közepén helyezkedik el ez a kis falu. Gyönyörű, dús lombú tölgyerdőkkel körbe ölelt kis település, aminek természetes tölgy erdőjébe mindenképpen érdemes ellátogatni. Teljes csend, béke és nyugalom vár ránk ezen a helyen, hiszen még turisták által is alig ismert, eldugott kincs a pusztavacsi erdő. Egy aprócska játszóteret, dimbes-dombos részeket és érintetlen természetet találhatunk itt. Az erdő aljnövényzetben gazdag, rengeteg virág és gombaféle fordul elő, ha pedig elég szemfülesek vagyunk, akár egy szarvast, vagy őzgidát is megleshetünk.

Az erdő előtti részen egyébként kiépített kis padokat és tüzelő helyet találunk, ahol bármikor felüthetünk egy finom nyársat. Ha pedig éjszakába torkollik a kirándulásunk, a közeli Vadászházban megszállhatunk. Ha hosszabb túrát tervezünk, érdemes lehet megnézni Pusztavacson az ország közepén levő Jeltornyot az Árpád-kori romtemplomot, és az azt körülvevő Aradi vértanúk emlékművét.

Ősi fényes kaland

Következő megálló: Fényi-erdő, Bátorliget. A Nyírség felé vesszük az irányt, és egy igazán ősi kaland kezdetéhez utazunk, ugyanis az itt kialakult erdő a Jégkorszak utáni széljárás alakulásához vezethető vissza. Jó-jó, térjünk vissza 2021-be: Az erdő a Hortobágyi Nemzeti Park részét képezi, ritka és különleges állatokat, de főleg növényeket, virágokat fedezhetünk fel benne. Találkozhatunk fekete gólyával, vadmacskával, nyuszttal, de a magyar nőszirom természetes élőhelye is erre felé esik. Különlegessége az erdőnek, hogy egy Őslápot is lehetőségünk van bejárni, amihez viszont előre bejelentkezéssel, szakvezető segítségével tehetünk meg. Csak nekem van egy kicsit Jurassic-Park érzésem? Az erdő egyébként hatalmas, 285 hektáros területe tökéletes kirándulóhely, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Egykoron Fény településéhez tartozott, nevét is ekkor, innen kapta.

Őszi erdő csodálatos rozsdafátyolban. Kell ennél több?!

Biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek van egy kedvenc erdője, ami számára, a lelkének, a családjának vagy csak az emlékeinek különleges. Nekünk erre a három helyre esett a választásunk, de ide sorolhatnánk még a már korábban bemutatott Börzsönyt is, amit csak azért nem tettünk bele, mert már esett róla szó.

Ezeket a helyeket nem lehet leírni, nem adja vissza a kép az ott átélt élményeket, és higgyetek nekünk, egy kéken vibráló telefonon keresztül sem lehet megtapasztalni, az ottani illatokat, a mélyen átható csendet, a nyugalmat. Menjetek el, hagyjátok a kocsiban a telefonotokat, és éljetek a pillanatnak.

Hajrá!