Hét Fenyő Vendégház, az igazi slow life életérzés

Péntek reggel még ezerrel intézzük a dolgainkat, dugóban ülés, sorban állás, folyamatos telefoncsörgés, levél hegyek, este pedig a teljes nyugalom és csend. A kettő helyszín között összesen 50 kilométer „telt” el, de a hozzávetőleg 45 perc távolság egy teljesen más világba repít. Egy slow life világba.

A Hét Fenyő Vendégház a slow life szerelmeseinek igazi paradicsom. Csendes falu, eldugott kis utca, modernizált parasztház. Cikksorozatunk első vályogháza, és őszintén megvallva, kicsit tartottunk is tőle. Az év egyik leghidegebb hétvégéjét fogtuk ki, és tartottunk tőle, hogy fázni fogunk. Hát hatalmasat tévedtünk.

A házat kulcsos házként vettük át, – bár az esetek többségében a házigazda fogadja a vendégeket, –  ami megint csak azt a képzetet teremtette bennünk, hogy hideg lesz, és órákig tart amire felfűtjük a lakóteret. Ebben sem lett igazunk, mert a házigazdáink mindenre gondoltak, és az alkalmazásról vezérelhető fűtést érkezésünk előtt órákkal bekapcsolták. Huh…

Pár sorban összegezném a két napunkat. Csend, nyugalom, lelassult világ, és sok-sok séta. Rengeteg kiránduló lehetőség a környéken, és a békés falu kéményeiből alászálló füst édes illata. Ezzel lehetne jellemezni ezt a hétévégt.

A házban nincs dézsa, szauna, pezsgőfürő, de egy percig sem hiányzott. Ez nem az a hely, ahol ez kéne. Mert van helyette minden más, ami kitölti a napokat. Mindenhol olvasni a slow life, slow food életérzést és hasonló divatos kifejezéseket. De mik is ezek pontosan? Mitől lesz valami „lassú”? Itt nem kellett ezen gondolkodnunk, mert itt minden az. Kiszakadva a nagyvárosi nyüzsgésből, belecsöppentünk a falusi életbe, ahova magától, minden megerőszakolás nélkül bekúszott a két napunkban a „slow”.

Péntek este betettük a lábunkat a meghitt birtokra, és vasárnap lett. A közte eltelt közel 48 óra úgy múlt el, hogy egy pillanatig nem volt hiányérzetünk, nem volt a „milyen jó lenne a saját ágyunkban aludni” gondolat. A ház három részre van osztva. Van egy hálószoba, ahol van egy franciaágy, és két egyszemélyes ágy a gyerekeknek, van egy előtér konyhával, és van egy nappali, ahol két kanapé, egy étkezőasztal, komód és egy könyvespolc található. A komód legalsó fiókja telis-tele van játékokkal.

Társasok hada, kártyajátékok, a helynek megfelelő formában. Ne keressetek itt felnőtt társast, „adult” activity-t, vagy hasonló „finomságokat”. Itt a családé a főszerep. Ez az a hely, ahol délután lefekszel a kényelmes, puha ágyba, és minden lelkiismeretfurdalás nélkül alszol két órát, miközben a család többi tagja egy kartontábla felett meghódítja a képzeletbeli mesevilágot, majd felkerekedve kimennek sétálni, és arra ébredsz, hogy halkan zörögve belépnek az ajtón. Felülsz és mosollyal a szívedben nézed őket, ahogy a hidegtől kipirosodott arcukon mosollyal hozzák a délutáni kávédat. Talán ez a slow life. Nekünk biztosan.

Vera, a házigazdánk akarva-akaratanul alkotta meg ezt. Mikor beszélgettem vele, hogy mi volt a cél, csak annyit mondott, hogy egy olyan helyet szeretne megalkotni, ahova ő is szívesen elmenne bármikor a családjával. Ezt az elvet követve a házban minden megtalálható, ami kellhet a kényelmünkhöz. Már több vendégház-bemutató alkalmával írtuk, hogy „minden” van. Na itt tényleg. De tényleg. Álltam a fürdőszobában, és azon álmélkodtam, hogy még kullancsriasztó és pelenkázó alátét is van. Sőt, még annál is több.   

Ennek megfelelően a konyha is teljesen rendben van. Főzőlap, sütő, mosogatógép, igényes tányérok, fűszerek, olajok… minden. Össze is dobtunk valamit, de erről majd később.

És mi a Hét Fenyő Vendégház receptje? Hát tessék. Fogj egy jó nagy adag szeretetet, fűszerezd meg egy kis odafigyeléssel, majd keverd össze alaposan. Adj neki egy kis időt, majd sződd át egy jó nagy adag lélekkel. Tálald meghittséggel és meleg, mindent átható bizalommal. Ízlés szerint szórhatsz rá gyerekcsicsergést.

A kert is megér egy „misét”. A tágas, vadregényes kert, kis grillezővel, terasszal csak felteszi a pontot az í-re. Gyerekeink igazi kaland-szigete lehet, ahol képzeletük igazi csodahellyé változtathatja, a ház körüli udvart, miközben egy pohár borra la kezünkben a teraszon gyönyörködhetünk a panorámában.

Egészségetekre!

u.i: Vera! Sikerült! mi bármikor visszamennénk ide a családunkkal!