4 őszi kirándulóhely amit, nem szabad kihagynotok!

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, és egy kb. negyvenhatos lábbal léptünk be az őszbe, pillanatok alatt. Már nem érezzük lépten-nyomon az olajban tocsogó lángos csalogató illatát, a napvédő krémek visszakerültek a fürdőszoba szekrény hátsó soraiba, és kedvenc fürdőruhánk is téli álmot alszik a gardrób mélyén.

Bár Varjú Varga Pál csak nagyuraknak varrt csizmát, begubózás helyett ideje előkeresni a túrabakancsot, és felkeresni Magyarország legszebb, ékszerdobozként is emlegethető rejtett helyeit, ahol az ősz nem az elmúlásról, hanem egy új kalandról, meseszerű tájakról, és autentikus hangulatról szól.

Van jobb annál, mint egy jó pohár száraz fehérbort kortyolgatva eltölteni egy hosszas naplementét a Tisza – tavon, kirándulni egyet Normafán, esetleg ellátogatni egy kalandparkba a kicsikkel?

Ezek sem rossz programok, sőőőőőtttt. De a következő listával hivatalosan is leszámolunk a klisés őszi programokkal, hogy ne csak az arcod csípje meg a dér, de kicsit hangolódj rá a színes falevelekre, az itthon telelő madarak csicsergésére, és átszellemülj az őszre.

Ha szarvasbőgés, akkor Kaszó

A gímszarvasok rivalizálással döntik el kié is legyen a hőn áhított szarvastehén. Be kell vallani, tökösebb módszer, mint szalasztani a virágostól egy csokor rózsát, és hazaesni vele. Az évnek csak pár hetében hallható, és bár a hivatalos időszak augusztus végétől október végéig tart, a bőgések a hűvösebb idő beálltával lesznek csak igazán intenzívek.  Kaszó városában, ha nem vagyunk gyakorlott erdészek, válasszunk szervezett túrákat, legyen szó romantikus, egyedül merengős, vagy családi programról.

Ha kedvünk támad felpattanhatunk a kisvasútra is, ami a dús kaszói erdőn visz keresztül minket, melynek látványa különösen ősszel olyan mesebeli, hogy maga Walt Disney is ihletet kapna tőle. A kis városban van egy komplett kirándulóközpont, kerti tóval és sövénylabirintussal, sőt, még egy kis szalonnasütésre is van lehetőség a kiépített tűzrakóhelyeknél. Érdekes hely lehet számunkra, ha eseménydús, újdonságokkal teli kikapcsolódásra vágyunk, akár csak néhány óráról, vagy egy egész hétvégés programról van szó.

Fényes tanösvény

Tudom, pontosan tudom, mire gondoltok, de nem egy történelmi hangulatú unalmas iskolai programra szeretnélek titeket kalauzolni. Tatán a Fényes tanösvény Magyarország egyik rejtett kincse, ahol tényleg megjárathatjuk azt a bizonyos bakancsot, ha szeretnénk, sőt a kemping területén még tábort is verhetünk. Nagyoknak is jó szórakozás, és igazi kikapcsolódás, de a gyerekeket sem kell félteni – a nap végére biztos nem lesz gond az altatással. A tanösvényen számos, Magyarországon honos állatot láthatunk természetes élőhelyén, a túravonal pedig hidakkal, kilátókkal tarkított csodálatos erdőn és tavon visz keresztül. Tatán egyébként számos szépséget megcsodálhatunk, úgy mint az Angolkertet, a várat és az Öreg tavat.

Gyilkos – tó a’la Hungary

Bár Erdély is csodálatos hely egy kiadós őszi kirándulásra, érdemes meglátogatni a Gyilkos-tó hazai kistestvérét is, a Hubertlaki-tavat. Tény, hamarosan közeleg a Halloween, megijedni meg sincs okunk, hiszen a tó nem egy horror-filmről, hanem a vizéből kiágaskodó faágak és törzsekről kapta a nevét. Különösen ősszel lehengerlő látvány ahogyan a tó tükörsima vizén visszatükröződik a színekben pompázó erdő.

Ha önmagában nem lenne elég ellazító a kirándulóhely, lehetőségünk van meglátogatni a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostort is, ahol többek között három bő órára eltévedhetünk a labirintusban, vagy körbe nézhetünk a gyógynövényes padláson is. Ha már megvan a teljes mindfullness, tartsuk meg egy kicsit ezt az állapotot, és kukkantsunk be a Csillagdába is, ha pedig abszolút elkerülnénk a délutáni dugót az autópályán, maradjunk az éjszakai távcsöves bemutatókra is. Ha kevésbé köt le minket merre járt Farkas Bertalan, folytathatjuk a természetközeli kikapcsolódást a Borostyánkútnál, vagy elvihetjük a srácokat az Erdők Házába egy gyerekbarát kiállításra.

Börzsönyliget, a csend birodalma

És plusz egy hely, ahol a békédet és a csendedet találhatod meg. Budapesttől alig negyven percnyire, Kismaros és Szokolya között félúton találtok egy kis patakot, ami egy katlanon keresztül az erdő mélyére kalauzol titeket. A Duna – part nyüzsgő rengetegétől elbújva, egy amolyan „séta – meditációba” kezdhettek, és itt tényleg rátalálhattok arra, amit igazán kerestek. Elszakadva a civilizációtól, a lágy levéltakaróba burkolt erdő fogad titeket, és az erdei állatok neszén kívül, sokminden nem zavarja meg a békéteket. Próbáljátok ki, és ha igazán menők vagytok, akkor „csendkirályt” játszotok a sétátok során. Higgyetek nekünk. Nagy élmény lesz.

Szóval lehet itt miből válogatni, kérem szépen, és kiszakadni a tömegből. Aki bújt, aki nem, mi keresgélünk tovább. Tegyétek ti is ezt.

Jó kalandozást.