Valoryz – a Magyar rizs

Az igazat megvallva, úgy indultunk neki ennek a dolognak, ahogy Bástya elvtárs Pelikán Józseffel karöltve A tanú című filmben. „Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk!”

A csomagot a kezünkbe véve izgatottan vártuk, hogy mit rejt a doboz. Valóban azt kapjuk, amit hallottunk már róla, vagy tényleg egy „újabb magyar narancsot” rejt a csomagolás.

És akkor leesett az állunk. Nemhogy „sárga” nem volt, de még „savanyú” sem. Igényes csomagolás, kifinomult designe, letisztult külcsíny. Oké, oké. Kis idő és energiaráfordítással lehet szép dolgot csinálni, de jó minőséget nem lehet pénzért „megvenni”. Úgyhogy tovább bontva a csomagolást, megláttuk a…

A tökéletesen hófehér rizsszemeket, mely a Körös partján elterülő magyar rizsföldön termett. Ki gondolta volna.  

A kilencvenes évek elején alapított apa és lánya által vezettet családi vállalkozás kizárólag rizstermeltetéssel és feldolgozással foglalkozik. Üzemünkben fehér és barna rizst, illetve fehér rizslisztet és barna rizslisztet gyártanak, kiemelkedően magas színvonalon. A rizsszemek igen tiszták, szép fehérek, nincsenek benne beteg hibás szemek, és ugyan ez elmondható a lisztekre is.

A Körös patak menti rizs betakarítása

A termelés során a rizs minden részét felhasználják. Nincs „lehulló”, kidobásra ítélt elem. A dobozban, egy egyedülálló termékcsaládjuk is meglapult. a Ricely névre keresztelt, négy féle ízben kapható rizs alapú gyümölcsös smoothie, birsalma-mandarin-fahéj, megy-málna, mangó-mandarin, ananász-bergamont ízesítésben. Csak az nem találja meg a számára kedvelt ízt, aki nem szeretné. Krémes és tápláló.

Egyre jobban érdekelt minket a magyar rizstermesztés. Bújva az internetet sok mindent meg lehet tudni, ami újdonságot jelentett számunkra is. Például, hogy a rizs, az arzén kedvelő növények közé tartozik, így a szemekben felhalmozódott méreganyag hozzájárulhat daganatos megbetegedések kialakulásához. A Valoryz fehér rizsei és fehér rizslisztjei esetében az arzén tartalom 0,1mg/kg alatti, ami nagyon ritka, így kisgyermekek is fogyaszthatják.

Itt egy rövid kitérőt tennék. Nem azt jelenti a fentebb említett rész, hogy más rizsek esetében ez a szám kiugróan magas lenne. Elméleti szinten a normaértékek betartásával, fogyasztható minden életkorban a forgalomba hozott termékek. De, amit tudni kell erről a dologról, hogy 3 éves kor alatt csak bizonyos minőségű rizsből készült termékek ajánlottak.  A Valoryz rizs komoly minőségbiztosítási rendszeren megy át, amely folyamatos laboratórium tesztelést is jelent. Minden termékük gluténmentes.

Termékeik jellemzően 90%-ban exportra készülnek, mivel, az itthoni kereslet elenyésző. A www.valoryz.hu  oldalon rendelhetőek, vagy egy-egy delikáteszben megtalálhatóak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.