Spenótos-sonkás kenyérpuding
Kaptunk egy csomó receptet Staudinger Nikitől, amit még egy régebbi felhívásunkra küldött. Hogyan használjuk fel a megmaradt alapanyagokat a konyhában, és a minél kevesebb hulladék felhasználása valahogy becsípődött nálunk, és az általa küldött finomságok egytől egyig követik ezt az elvet.
Hozzávalók 4 személyre:
- egy kevés vaj a sütőtálhoz (10 g)
- 100 g bébi spenót
- 75g füstölt sonka kis kockákra vágva
- 350ml tej
- 6 tojás
- 40 g reszelt parmezán a kenyérpudingba
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1/2 teáskanál oregano
- 2 teáskanál só, frissen őrölt fekete bors (10 tekerésnyi, illetve ízlés szerint)
- ¼ teáskanál őrölt chili
- 400 g már nem friss kenyér
- 25 g reszelt parmezán a tetejére
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és kenj ki vajjal egy 20×25 centis sütőtálat.
Egy nagy tálban egy habverő segítségével alaposan keverd össze a tejet, a tojásokat, a 40 g parmezánt és a fűszereket. Sót, borsot, fokhagymát, oregánót és a chilit.

A kenyeret kedved szerint vágd 2×2 centis kockákra, de kézzel is eltépkedheted falatnyi darabokra. Terítsd el a sütőtál alján. Oszd el egyenletesen a tetején a spenót leveleket és a sonka kockákat. Öntsd rá a tojásos, fűszeres keveréket, kicsit nyomkodd le, és szórd meg a 25 g parmezánnal.
Az előmelegített sütőben süsd kb. 30-40 percig, amíg a teteje szépen megpirul, és tojásos keverék is megszilárdul.
Köszönjük a receptet a Portobello Chef főzőiskola.