Variációk 1 témára – sütőtök minden mennyiségben

Az ősz rengeteg csodát tartogat számunkra, és akárki akármit mond, nekünk a kedvenc hónapunk. És ami igazán ráteszi a pontot az í – re, az a sütőtök. Levesnek, köretnek, pépnek, krémnek, fűszeresen, édesen, de igazából bárhogy megesszük.

Vágjunk is bele a közepébe. A cikknek is, na meg a sütőtöknek. Az előkészítése pofon egyszerű, talán ezért is kedveljük annyira, és az alap recept mindig ugyan úgy kezdődik. Kettévágjuk, kimagozzuk, és cikkekre vágjuk. Ez utóbbi lépé nem feltétlen kötelező, de ha egyenlő darabokra osztjuk, a sütési időt gyorsíthatjuk vele. Amint ezzel megvagyunk, hajítsuk be a sütőbe, és 180 – 190 fokon durrantsunk oda neki. A sütőpapírt ne felejtsük el. Rengeteg kellemetlenségtől megóv bennünket.

A sütési idő sok mindentől változhat, ezért a 45 perctől egészen a másfél óráig eltarthat. Nem is szoktuk méricskélni nagyon. Három sülési ciklust figyeltünk meg:

Ősz, a sütőtök fénykora!
  • Amikor elkezd izzadni,
  • amikor megáll a kis gödröcskéiben a víz,
  • és amikor karamellizálódott a teteje, már tuti puha. Na ilyenkor jó.

Csak megjegyzés szinten, hogy vannak országok, ahol teljesen megpucolják, felkockázzák, előfőzik és ez után sütik meg. Kipróbáltuk, de íz szempontjából, sőt, még a pucolásra fordított időveszteség miatt sem éri meg!

Elérkeztünk a startvonalra, ami a sütőtököt illeti.

Ebben az állapotában a tök napokig eláll, tehát megtehetitek azt is, hogy egyik nap megsütitek, és csak rá két napra készítitek el belőle amit szeretnétek. Jelenleg mi alapanyagnak készítettük el a sütőtököt, de ebben a formában is imádjuk, és nassolás céljából így is kiváló.

Sütőtök krémleves

Az első variáció a krémleves, a best for ever számunkra. A sütéstől számítva pillanatok alatt megvan, és alig kell hozzá valami.

Hozzávalók:

  • a sült sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, őrölt bors, őrölt szerecsendió
  • camambert sajt
  • hántolt tökmag
  • olíva olaj
  • főzőtejszín
  • víz

Fogjuk a hagymát, durvára felvágjuk, kevés olíva olajon megpirítjuk. Ebbe mehet bele a kikanalazott sütőtök. A tetején lévő barna karamellizálódott réteget nem szoktuk mi külön leszedni, mert a végén úgy is turmixoljuk az egészet, ízben pedig tesz hozzá egy kicsit.

A tökkel is átpirítjuk egy kicsit. Mehet bele a só, bors, majd vízzel felöntjük, hogy ellepje. Vízforralóban érdemes felforralni a vizet előtte, hogy időt nyerjünk. pár percig főzzük, majd egy botmixer segítségével alaposan összeturmixoljuk. Mehet bele a szerecsendió. Figyeljetek arra, hogy fűszerből rengeteget felvesz. Amikor azt hiszitek, hogy sok, na általában akkor jó. Jelenleg inkább főzelék az állaga, mint leves, ezért adjatok még hozzá vizet, mindaddig, amíg olyan sűrű nem lesz, ami már nektek jó.

Figyeljetek arra, hogy nagyon forró tud lenni, és egy idő után elkezd fröcskölni, ezért érdemes kicsit lehúzni a tűz fölül, de akár le is kapcsolhatjátok. A mixer használata közben mehet bele a főzőtejszín. Minél többet tesztek bele, annál krémesebb lesz, és ha mixerelitek folyamatosan, miközben öntitek bele, nem kell attól tartani, hogy becsomósodik. Mehet bele egy bluggyantásnyi olíva olaj, és már kész is. Természetesen ha szükséges, fűszerezzétek még meg.

Tálalás előtt a tökmagot pirítsátok meg, a vékony szeletekre vágott sajtot fektessétek rá a kitálalt levesre, mehet rá a pirított tökmag, esetlege egy kis chili.

Sütőtök krém

A sütőtök krém ha lehet mondani még egyszerűbb ennél. Ami nagyon fontos ebben az esetben, hogy magának a töknek forrónak kell lennie, vagy legalább is olyan melegnek, hogy a hozzá adott vaj elolvadjon.

Hozzávalók:

  • a sült sütőtök
  • vaj, ami 80% -os zsírtartalmat legalább eléri,
  • fűszerek, ízlés szerint

Elővesszük a cutterunkat, mixerünket, vagy ha nagyon nincs, akkor a botmixerünkkel is megoldhatjuk ezt a feladatot. A forró sütőtököt beletesszük, rákockázunk legalább 40 g vajat, és összeturmixoljuk, krémesítjük.

Milyen fűszereket érdemes beletenni?

Az alapfűszereken kívül (só, bor), a sütőtök nagyon szerei a már fentebb említett szerecsendiót, de ha például kacsa mellé tálaljuk az elkészített krémet, akkor a rozmaring se elvetendő, vagy akár a kakukkfű. Szereti még a chilit, a zsályát és igazból a fantáziátokra bízzuk, hogy mi mindent.

Az elkészített krém mindenre is jó. Pirítósra, húsok mellé, tésztába forgatva, vagy steak burgonya mellé mártogatósnak. Csak fantázia kérdése.

Ami biztos, hogy nekünk a kedvenc őszi ízünk, ami miatt kicsit túl is toljuk néha, de hát ez van. Apropó. Grillezve is baromi jó, próbáljátok ki.